Pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů ČR byla vyhlášena soutěž o nejlepšího kuchaře ve společném stravování. Letos poprvé se soutěžilo ve dvou kategoriích: nejchutnější svačinky v MŠ a nejchutnější hlavní pokrm v ZŠ. Smyslem tohoto klání je ukázat, že kuchařky a kuchaři ve školních jídelnách mají co nabídnout a práce pro ně není jen každodenní rutinou, ale může být i zajímavá a kreativní.
Korespondenční kolo proběhlo již v říjnu a odborná porota vybrala z každé kategorie 10 dvoučlenných týmů. Soutěž samotná se konala v Makro akademii v Praze dne 10.11.2018.
V tomto kole již kuchaři předvedli své kuchařské umění a menu, se kterým se do soutěže přihlásili také uvařili. V dvanáctičlenné porotě zasedli přední kuchaři naší republiky, nutriční terapeuti, děti ze škol a také herečka Markéta Hrubešová, která je tváří soutěže školních jídelen již několik let.
Hodnocena byla zejména celková vyváženost, nutriční složení a vhodnost pro danou kategorii.
Náš soutěžní pokrm – Drůbeží závitek se špenátem, karotková rýže a salát z trhaných listů zaujal porotu svojí jednoduchostí i chutí.
Mezi nejlepší školní jídelny jsme se probojovali již po čtvrté. Tentokrát jsme stanuli na pomyslném stupni vítězů a do Třebíče přivezli pohár a diplom za 1.místo. Potvrdilo se, že stravování ve školních jídelnách je na vysoké úrovni a pracovníci těchto zařízení umí připravit stravu nejen kvalitní, ale zároveň chutnou a atraktivní pro žáky.
Všem kuchařkám a kuchařům, kteří se snaží poskytovat strávníkům kvalitní stravu patří můj dík.
Bc. Drahomíra Trnčíková, ředitelka Centrální školní jídelny Třebíč
Dne 25.8.2015 naše jídelna získala 4. místo v celorepublikové soutěži NEJLEPŠÍ ŠKOLNÍ OBĚD 2015, pořádanou Společností pro výživu.
(O vítězi rozhodla porota složená ze zástupců ministerstev školství a zdravotnictví, České školní inspekce, Asociace kuchařů a cukrářů, Společnosti pro výživu, Magistrátu města Brna a především dvou žáků)
Dne 1.2.2013 byla v rámci preventivního projektu VZP Žij zdravě vyhlášena soutěž o nejlepší školní oběd na téma "Drůbež v jídelníčku školních jídelen". Jejím cílem je upozornit na zvyšující se celospolečenský problém, který představuje dětská nadváha a obezita.
Porota složená z odborníků vybrala na základě korespondenční části deset finalistů z 88 přihlášených jídelen z celé České republiky. Hodnocena byla zejména celková vyváženost soutěžního menu, dodržení cenového limitu (34.-Kč), nutriční složení i vhodnost pro věkovou kategorii 11 - 14 let. Finále se konalo 27.8.2013 v Praze.
Soutěžící připravili dle zadání kompletní obědová menu, která prezentovali 17 členné porotě. Tu tvořili prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec, herečka Markéta Hrubešová, žáci školy, zástupci Magistrátu hl. města Prahy, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstva zdravotnictví ČR i Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.
Naše soutěžní menu (bramborový krém s cizrnou, kuřecí závitek s anglickou slaninou, smetanovým špenátem a bulgurem a jablko v županu) sice porotu zaujalo, ale na vítězství nestačilo.